Υπάρχουν επιχειρήσεις ή κάποιες ειδικές εγκαταστάσεις  οι οποίες για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά χρειάζεται να έχουν οπωσδήποτε Internet. Πρέπει να σχεδιάσουμε το δίκτυο με τέτοιο τρόπο  έτσι ώστε να μην μείνουν χωρίς Internet ακόμα και αν υπάρξει πρόβλημα στη γραμμή (πχ. λόγω βλάβης στη γραμμή παρόχου, εξοπλισμού κλπ.). Η λύση είναι να υπάρχει μια δεύτερη γραμμή είτε από άλλο πάροχο ή ακόμα καλύτερα μέσω GSM δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Αυτή τη δυνατότητα μας δίνουν οι Failover – Load Balancer Routers. Οι δύο διαφορετικές παροχές συνδέονται σε δύο ‘εξωτερικές’ πόρτες WAN στο Router και όλο το υπόλοιπο δίκτυο σε μία εσωτερική LAN πόρτα. Στην περίπτωση που κάποια από τις συνδέσεις παρουσιάσει πρόβλημα τότε αυτόματα (χωρίς οι χρήστες να καταλάβουν κάτι) αναλαμβάνει η άλλη. Ως αποτέλεσμα η παροχή του Internet παραμένει σταθερή. Μια επιπλέον λειτουργεία αυτών των router είναι και το load balancing, δηλαδή οι δύο γραμμές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό και για μεγαλύτερη παροχή internet μέσα στο δίκτυο.

Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια router ήταν ακριβά και απευθύνονταν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτές οι συσκευές είναι προσιτές ακόμα και σε οικιακούς χρήστες. Όλα τα παρακάτω μοντέλα μας παρέχουν αυτές τις δυνατότητες σε πολύ οικονομικές τιμές.